Opel Motoclub 500T

De fleste forbinder naturlig nok Opel med bilproduksjonen i Russelheim. Opel assosieres jo med bil, ikke med mc. At det finnes en Opel motorsykkel i Norge er derfor mildt sagt unikt. Her er litt av historien bak Opels mc.











0/0
Opel ble grunnlagt i1862 av Adam Opel, og laget en rekke tekniske hjelpemidler. I tillegg til bilproduksjonen i Russelheim laget de også symaskiner, kjøleskap og tråsykler. Etter at Adam Opel døde, kom sønnesønnen Fritz von Opel til å spille en sentral rolle i utviklingen av motorsykler. Han var svært glad i raske 2-hjulinger, og på 1920-tallet drev han en rekke eksperiment med rakettdrevne motorsykler.

Tråsykler og hjelpemotorer
Siden Opel motoriserte sin første tråsykkel i 1901, regnes fabrikken faktisk som en av pionerene innen motorsykkelproduksjon. Den første tiden ble det produsert små 1-sylindrede modeller. Opel fremstilte blant annet hjelpemotorer til å henge på siden av bakhjulet på tråsykler. Konstruksjonen skilte seg fra de andre produsentene av hjelpemotorer pga. den noe ukonvensjonelle plasseringen av motoren.

Pressede stålrammer
I 1926 innledet Fritz von Opel et samarbeid med konstruktøren Ernst Neumann-Neander. Neumann-Neander var kjent for sine særegne rammekonstruksjoner, bygget opp av pressede stålplater. Dette prinsippet har senere blitt brukt av en rekke tyske produsenter, deriblant Zundapp. Fordelen med å presse platene til u-profiler og så skru dem sammen var flere. Produksjonen gikk raskere, det var rimeligere og man slapp prosessen med sveising av skjøter. I motsetning til en rekke andre mc-produsenter som laget rammene selv og ”lånte” motorer fra andre produsenter, gikk Opel dermed den andre veien. De laget motorene selv, mens rammene ble lisensprodusert etter avtale med Neumann-Neander. Produksjonen fant sted i fabrikklokalene til den nedlagte bil- og mc-produsenten ”Elite-Diamant”. I tillegg til den karakteristiske presstålsramma, skilte Opels motorsykler seg fra andre mc-merker ved sine røde gummidetaljer. Både fordekket, bakdekket, fothvilerne og holkene ble levert i rød gummi. Fra 1924-1929 laget Neumann-Neander også egne motorsykler samtidig som han samarbeidet med Opel. Neumann-Neander benyttet også ”lånte” motorer fra Villiers, MAG og JAP.

Touren og Super Sport
Samarbeidet mellom Fritz von Opel og Ernst Neumann-Neander resulterte i en ny og større modell fra Opel, og i1926 var den nye motorsykkelen klar. Denne var utstyrt med 1-sylindret motor på 498 ccm og ble produsert frem til 1927. Ett år senere kom det en ny modell med betegnelsen ”Motoclub”. Denne fantes i to utgaver, Touren og Super-Sport. Touren var utstyrt med en 1-sylindret 4-taktsmotor på 16 hk. Super-Sport var noe raskere med sin toppventilerte motor på 22 hk. Disse to modellene ble de siste motorsyklene Opel laget, og i 1930 stanset Opel all mc-produksjon.
Tekniske data Opel Motoclub 500 Touren, 1929-modell:
Motor: 1-sylindret 4-takter, sideventilert
Slagvolum: 499 ccm
Effekt: 16 hk
Ant.gir: 3
Vekt: 135 kg
Toppfart: 100 km/t
